Πριν μερικές ώρες που επέστρεψα από αυτήν την παρουσίαση. Είχα τέσσερις ώρες cool-down period για να είμαι αντικειμενικός σε αυτά που θα γράψω.
Θεωρώ ότι είναι η πιο αποτυχημένη παρουσίαση που έχω παρακολουθήσει ποτέ.
Έχω παρακολουθήσει πολλές (Microsoft Hellas και μη) παρουσιάσεις. Επίσης, έχω συμμετάσχει κι εγώ ως εισηγητής σε παρουσιάσεις και ξέρω πως είναι και η άλλη πλευρά όπου βλέπεις όλους εκείνους και προσπαθείς να τους μεταφέρεις τεχνογνωσία, εμπειρία, όραμα, ενθουσιασμό, whatever, οπότε μπορώ να πω ότι δεν είμαι έξω από τον χορό. Επιπρόσθετα, ως trainer μπορώ να πω ότι έχω την ικανότητα να αντιλαμβάνομαι πως εκλαμβάνει το κοινό αυτά που του μεταφέρεις. Αν τα καταλαβαίνει, αν έχεις την προσοχή του, αν κοινό και εισηγητής είναι «συντονισμένοι».
Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που έφυγα πριν τελειώσει η παρουσίαση, πράγμα που κάνω σπάνια, τουλάχιστον από σεβασμό προς αυτούς που έχουν αφιερώσει χρόνο και κόπο για να προετοιμαστούν και να μας δείξουν δύο πράγματα. Θεωρώ ότι έχει μεγάλη αξία μια παρουσίαση και δεν τελειώνει στο lunch-break. Σήμερα όμως μετά το lunch break έφυγα ύστερα από 30 λεπτά παρουσίασης, κύρια λόγω του εισηγητή.
Αρχικά ξεκινήσαμε όπως έλεγε το πρόγραμμα, Business Intelligence Components. Κάποια στιγμή έχασα την μπάλα… Πότε τελείωσε το topic, πότε περάσαμε σε άλλο, πότε πηδήξαμε slides (ενώ ο εισηγητής μουρμούριζε ότι δεν είναι κάτι ιδιαίτερο καθώς τα προσπερνούσε) δεν το κατάλαβα. Κάποια στιγμή αλλάξαμε slide deck και περάσαμε σε μια δική του παρουσίαση που έμοιαζε λες και είχε βγει από το PowerPoint 97. Τέσσερα χρώματα και πολύυυυ κείμενο. Κάθε φορά που έδειχνε νέο slide, έφευγε από το podium, πήγαινε στην αριστερά μεριά του projected image και διάβαζε(!) το (πολύ) κείμενο του slide, ενίοτε γυρνώντας μας την πλάτη! Κατόπιν, έλεγε και δύο λόγια παραπάνω και …”next slide”. Επίσης, demos δεν είδαμε με την προοπτική ότι θα τα δούμε όλα μαζί μετά το lunch-break. Επιπρόσθετα, μετά βίας μπορούσα να κρατήσω την προσοχή μου καθώς ο τρόπος ομιλίας του ήταν τόσο επίπεδος και μονότονος.
Μετά το lunch-break, επί 15-20 λεπτά τον παρακολουθούσαμε να προσπαθεί κάτι να κάνει στο Business Intelligence Development Studio. Να ψάχνει φακέλους, να ανοιγοκλείνει folders και projects, να ψάχνει τα menus. Τελικά μας δήλωσε ότι έχει χάσει το project που είχε για να μας παρουσιάσει και ότι θα ξεκινούσε ένα νέο. Ενώ κάποιος από το κοινό τον βοήθησε και κατάφερε να κάνει pin το παράθυρο στο Studio που ήταν auto-hide και δεν έβρισκε. Έβγαλε λοιπόν τις σημειώσεις του για να κάνει από την αρχή το demo. Αυτό δεν είναι κακό. Πολλές φορές όταν παρουσιάζουμε, χρησιμοποιούμε σημειώσεις. Συνήθως όμως υπό μορφή flash-cards. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο εισηγητής διάβαζε κυριολεκτικά το step-by-step guide και έκανε κατόπιν αυτό που έλεγε το κείμενο. Λες και το έκανε πρώτη φορά, με πολύ αργό ρυθμό. Δεν γνωρίζω τι έγινε στη συνέχεια, έφυγα καθώς πραγματικά δεν μπορούσα να παρακολουθώ αυτό το θέαμα. Ήδη είχαν αρχίσει να φεύγουν αρκετοί και φαντάζομαι ότι από την πλευρά του ήταν σχετικά αποκαρδιωτικό να βλέπει με την άκρη του ματιού του να φεύγουν οι ακροατές. Πάντως, αν έμεινε κάποιος μέχρι τέλος, ας μας πει τι έγινε.
Μπορεί όντως ο Mark Gribler να είναι super database architect. Να ξέρει SQL Server, Oracle και SyBase. Ωστόσο ως προς το συγκεκριμένο θέμα μου δημιουργήθηκε μια ισχυρή εντύπωση ότι ήταν τελείως απροετοίμαστος και ότι οι γνώσεις του είναι κυρίως θεωρητικές και όχι πρακτικές πάνω στα συγκεκριμένα εργαλεία της Microsoft.
Ως προς το περιεχόμενο των όσων είδαμε και ακούσαμε, πάλι εντόπισα προβλήματα. Γι αυτόν που δεν ήξερε για το τι είναι BI, πιστεύω η παρουσίαση δεν προσέφερε τίποτα παραπάνω από σύγχυση. Τι είναι κύβος, τι είναι fact table, τι είναι dimension table, τι είναι ETL. Όλα θεωρήθηκαν γνωστά. Γι αυτόν που είχε μια ιδέα από BI, πάλι δεν προσέφερε κάτι ιδιαίτερο. Προσωπικά, περίμενα ιδιαίτερα τα θέματα SharePoint 2007 Reporting και το Metadata. Αυτό που εισέπραξα ήταν αρκετή high-level θεωρία και αν δεν ήταν η σφήνα παρουσίαση για τον επερχόμενο Office PerformancePoint Server 2007, θα μπορούσα να πω με άνεση ότι έχασα τη μέρα μου.
Ως προς το διοργανωτικό κομμάτι, πιστεύω ότι ήταν μεγάλο λάθος που διαφημίστηκε ότι θα δοθεί ένα USB Flash Disk 2G. Όταν ξεκίνησε η παρουσίαση η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη, με κόσμο να έρχεται συνεχώς μέχρι ακόμα και τις 10.30, δημιουργώντας αναστάτωση με την αντίστοιχη «εισαγωγή» καρεκλών. Μετά το lunch-break, έχω την εντύπωση ότι η αίθουσα ήταν γεμάτη κατά τα 2/3.
Βέβαια, μπορεί και να κάνω λάθος. Μπορεί όντως να υπάρχει τρομερά μεγάλο ενδιαφέρον για το BI και ο κόσμος να μην ήρθε για το Flash Disk. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση είναι πιο απογοητευτικό το γεγονός ότι έφυγαν. Είναι πολύ κρίμα, ειδικά για το BI που είναι ένα θέμα που «πονάει» (λίγοι το ξέρουν, λίγοι το χρησιμοποιούν και ας το αγοράζουν τσάμπα μαζί με τον SQL Server). Μπορεί και να είμαι αρκετά αυστηρός, ωστόσο όταν έχεις δει τον Patrick να παρουσιάζει, τότε ανεβάζεις τον πήχη των προσδοκιών. Εξάλλου οι ενδιαφερόμενοι θα πάρουν feedback και μέσα από τα αξιολογητήρια.
Όπως και να έχει, ελπίζω να συνεχιστεί η προβολή του BI στο μέλλον και με άλλες παρουσιάσεις και την επόμενη φορά να έχουμε την τύχη να παρακολουθήσουμε κάποιον καλύτερο παρουσιαστή, χωρίς όλους αυτούς που έρχονται στα events για το φαΐ και τα δωράκια.
Vir prudens non contra ventum mingit