25 Ιανουαρίου 2007

Οι προδιαγραφές άργησαν μια μέρα

Ειναι μία από τις πλέον χαρούμενές περιοδους για εσάς.
Το project που κυνηγούσατε το τελευταίο τρίμηνο επιτέλους έκλεισε με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς όρους. Οι προθεσμίες είναι κάτι παραπάνω από βολικές, και ο πελάτης είναι ιδιαίτερα συζητήσιμος. Μαλιστα, στην τελευταία σας συνάντηση συμφώνησε σχεδόν με όλες σας τις υποδείξεις ενώ ήταν ανοικτος σε σχόλια και προσθήκες! Ειχε στο μυαλό του ένα βασικό πλάνο το οποίο σας περιέγραψε, και, κινούμενοι βάσει αυτού, φτιάξατε μαζί το παζλ των απαιτήσεων της εφαρμογής που θα αναπτύξετε, και καταλήξατε σε πλήρη συμφωνία. 

Θα μπορούσε η ζωή να είναι καλύτερη;

ΜΗΝ ΑΠΑΤΑΣΘΕ. Εκτος αν η κοσμική ισορροπία ανετράπη ξαφνικά λόγω καρμικών αναδιατάξεων στο συμπαντικό γίγνεσθαι ή κάποιος νέος ιός με άγνωστες επιπτώσεις έχει προσβάλλει μαζικά τον πληθυσμό, βρίσκεστε κατά 99,9% αντιμέτωποι με μια ΚΛΑΣΙΚΗ περίπτωση PDSFUBAR (post-development specs FUBAR).

 (Για όσους δεν ξέρουν τι είναι το FUBAR, μην συνεχίζετε να διαβάζετε. Κατά πάσα πιθανότητα δεν γνωρίζετε τον Στρατιώτη Ραϊαν, είστε project managers ή και τα δύο μαζί, πράγμα ασυγχώρητο).

Η περίπτωση PDSFUBAR πάντα γίνεται αντιληπτή όταν το project βρίσκεται στο 95% της ολοκλήρωσης και διακρίνεται από μια από τις εξής χαρακτηριστικές φράσεις του πελάτου:

"Ωραία, να βάλουμε τώρα και το ΧΧΧΧ και τελειώσαμε" (οπου ΧΧΧΧ συνήθως είναι μια οντότητα η οποία φάνταζε άνευ σημασίας στα μάτια του πελάτη κατά τη διάρκεια της αρχικής ανάλυσης, όπως π.χ. το Ενιαίο Λογιστικό Σχέδιο, ένα σύστημα αυτόματης δημιουργίας αναφορών σε ανάγλυφη μορφή, ο έλεγχος ρομποτικών βραχιόνων με μια custom γλώσσα προγραμματισμού, και άλλα τέτοια ασήμαντα).

 "Μας λείπει κάτι σε αυτή τη φόρμα". (Εδώ την πατήσατε. Το "κάτι" ειναι συνήθως μια πληροφορία που απαιτεί την ύπαρξη άλλων 250 πινάκων για να υπολογιστεί, και τους οποίους προφανώς δεν έχετε προβλέψει να έχετε διαθέσιμους μια και δεν σας ζητήθηκε ποτέ. Παραδείγματα: Εμφάνιση υπολογιζόμενου ρίσκου επένδυσης σε συνάρτηση με τις τρέχουσες αστρολογικές προβλέψεις για το ζώδιο του καταχωρούμενου και όλων των μελων της οικογενείας του μέχρι και τον 3ο βαθμό, απλός υπολογισμός τοκοχρεωλυτικής δόσης δανείου σε όλες τις δυνατές περιόδους εξόφλησης με όλα τα δυνατά επιτόκια σε όλα τα νομίσματα, ranking αναζήτησης του τίτλου της εγγραφής με όλα τα πιθανά ορθογραφικά λάθη σε όλες τις γνωστές μηχανές αναζήτησης κλπ.)

 "Σας έχω ετοιμάσει, σε ψηφιακή μορφή, όπως ζητήσατε, το πλήρες σετ δεδομένων τα οποία θα κάνετε import στην εφαρμογή". Bingo. Πιάσατε την καλή. Η πιθανότητα τα δεδομένα που σας δίνει ο πελάτης να είναι αυτά τα οποία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρειάζεστε για να κάνετε import στην εφαρμογή σας είναι ισότιμη με την πιθανότητα να γίνετε κάποτε χυδαια πλούσιοι από τη δουλειά σας και μόνο (πονάει αυτό, το ξέρω, αλλά με τέτοιους πελάτες σας βλέπω και τη δόση του στεγαστικού να καθυστερείτε και καταναλωτικό να παίρνετε). Συνήθως λοιπόν θα πάρετε ένα excel/access database/οτιδήποτε το οποίο θα περιέχει τουλάχιστον 100 διαφοροποιήσεις από ο,τι εσείς είχατε συμφωνήσει αρχικά να υλοποιήσετε, και τα οποία ο πελάτης πίστευε οτι "εννοούνται" (Οπως, παραδείγματος χάριν, τα δεδομένα γεωγραφικής θέσης του πελάτη συνοδευόμενα από δορυφορικές φωτογραφίες και στατιστικές βροχόπτωσης της κάθε περιοχής τα τελευταία 20 χρόνια, όταν εσείς νομίζετε ότι φτιάχνετε έναν απλό διευθυνσιογράφο).

 "Τι εννοείτε όταν λέτε πως πρέπει να περάσουμε εμείς τα δεδομένα;" (απορεί ο πελάτης, έχοντας πάρει ύφος βοοειδούς μπροστά σε κονσόλα ελέγχου πυρηνικού αντιδραστήρα). Εδω υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο πελάτης διάβασε το κείμενο των προδιαγραφών που συντάξατε, το οποίο έλεγε με κεφαλαία γράμματα Tahoma Bold 48 σε ευδιάκριτο σημείο της πρώτης σελίδας "ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΘΑ ΠΑΡΑΣΧΕΘΟΥΝ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ", αλλά, διαθέτοντας ενδεχομένως IQ δύστροπης κοτρώνας κατάλαβε ακριβώς το αντίθετο. Ισως δεν γνωριζε το νοημα της λέξης "ΑΠΟ". Χρησιμοποιείτε και δύσκολες λέξεις, πανάθεμά σας. Οπως και να έχει, το πρόβλημα παραμένει. Στο επόμενο δευτερολεπτο ο πελάτης θα σας παρουσιάσει το ΔΩΜΑΤΙΟ (εκτασης άνω των 80 τ.μ.) με τα χειρόγραφα / φωτογραφίες που απαιτούν ψηφιοποίηση. Και αυτό αν είστε τυχεροί, γιατί το πιθανότερο με την κακή τύχη που σας δέρνει είναι να αναλάβετε καμμια υλοποίηση καταγραφής της προφορικής παράδοσης της χώρας, με τα πιο πρόσφατα δεδομένα να βρίσκονται αποθηκευμένα στο μυαλό κάποιου υπερήλικα εθελοντή με παροδική αμνησία ή σε κυλίνδρους φωνογράφου – χωρίς φυσικά τον ίδιο τον φωνογράφο.

 Και, φυσικά, η απεχθής, ανεπιθύμητη, all-time-classic χειρότερη και πιο αποκαρδιωτική ρήση όλων των εποχών:

"Τι είναι αυτό;"
(λέει ο πελάτης, κοιτώντας την εφαρμογή σας, χωρίς περαιτέρω σχόλια, με ύφος πιτσιρικά που του υποσχέθηκαν ότι ο Αγιος Βασίλης θα του φέρει τα Χριστούγεννα το Xbox 360 και ανοίγοντας το δώρο του βλέπει ένα σετ από πλαστικούς βώλους σε τιμή ευκαιρίας και ένα κασκόλ σε ροζουλί χρώμα από τα χεράκια της γιαγιάς για τις κρύες νύχτες του χειμώνα).

Δεν χρειάζεται βέβαια να σας εξηγήσουμε ότι σε αυτή την περίπτωση η αλλαγη ταυτότητας/κατοικίας/προσώπου/χώρας/πλανήτη για να γλυτώσετε αποτελεί απλώς ημίμετρο.

 Βρίσκεστε λοιπόν μπροστά σε ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Το να ικανοποιήσετε τα παράλογα pop-up αιτήματα του πελάτου σας θα σας κοστίσει σε χρόνο και χρήμα όσο το Audi TT που τόσα χρόνια ζαχαρώνετε (και σιγά μην το πάρετε ποτέ), ενώ αν επιχειρήσετε να αρνηθείτε, το καλύτερο που θα αποκομίσετε είναι ένα μαυρισμένο μάτι.

 Μην ανησυχείτε όμως. Εχουμε, μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη, καταλήξει στον ΠΛΗΡΗ οδηγό αποφυγής τέτοιων καταστάσεων, σε περίπτωση που έχετε την ατυχία να βρεθείτε σε μια τόσο δυσάρεστη θέση. Διαβάστε με προσοχή και ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες που ακολουθούν. Προσπαθηστε να καταλάβετε το βαθύτερο νόημα των οδηγιών ανακαλύπτοντας τα κρυφά τους νοήματα:

Αποκτήστε
Σήμερα

Προδιαγραφές
Ριζοσπαστικά
Οπως
Σας
Ειναι
Χρησιμες
Απαιτώντας
Τα
Επιπρόσθετα.

Δεν θα πάτε διακοπές φέτος. Μαλλον.

 

Δείτε τον κατάλογο των δημοσιεύσεων

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 License.


 

Δημοσίευση στην κατηγορία:
 

Ενημέρωση για Σχόλια

Αν θα θέλατε να λαμβάνετε ένα e-mail όταν γίνονται ανανεώσεις στο περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης, παρακαλούμε γίνετε συνδρομητής εδώ

Παραμείνετε ενήμεροι στα τελευταία σχόλια με την χρήση του αγαπημένου σας RSS Aggregator και συνδρομή στη Τροφοδοσία RSS με σχόλια

Σχόλια:

# Panagiotis Kefalidis said:
Καλά με τις προδιαγραφές πόσοι την έχουν πατήσει..
Είναι όντως αγκάθι και θέλει προσοχή γιατι ο πελάτης οταν πληρώνει, δυστυχώς έχει και υπερβολικές απαιτήσεις.. Η' ακόμα και να μην πληρώνει.. πολλά.
25 Ιανουαρίου 07 at 12:51 μμ
# Panagiotis Kefalidis said:
Και για τους μη κατέχοντες το FUBAR -> http://en.wikipedia.org/wiki/Fubar
25 Ιανουαρίου 07 at 12:55 μμ
# Idάκι said:
Γιατί νομίζετε ότι μόνο στο software development πάσχουν οι πελάτες από PDSFUBAR; Κάνετε λάθος, αγαπητέ. Μπορεί οι δικοί μου πελάτες να είναι εσωτερικοί (directors, VPs και δεν συμμαζεύεται) αλλά δεν είναι καλύτεροι. Τους παραδίδεις μια brand new αναφορά που ανέπτυξες βασισμένη σε ένα post-it note με ορνιθοσκαλίσματα και αξιολύπητα τρεμάμενα σκιαγραφήματα γραφικών παραστάσεων. Το κάθε variable έχει το χρώμα του, τα legends απευθύνονται σε προνήπια, τα pivot tables είναι customisable, τα data κρυμμένα στο γυμνό μάτι διότι μπερδεύονται οι άμοιροι... και τι σου λένε;;;

"Συγνώμη δεσποινίς, πώς μπορώ να το τυπώσω αυτό να το δείξω στο επόμενο meeting;"

Μην τυχόν και διακοπεί το PowerPoint για να δείξεις την αναφορά στον projector... έχετε δίκιο, θα την κάνω printer-friendly... βρε ουστ!
25 Ιανουαρίου 07 at 1:36 μμ
# Zaf Keramidas said:
Από τα πιο καλά που έχεις γράψει....
25 Ιανουαρίου 07 at 1:42 μμ
# An-Lu said:
Ουγκ!
26 Ιανουαρίου 07 at 10:22 πμ
# vasper said:

Ζαχαρία... Προφήτη μου. Την ώρα που το διάβαζα με ρώτησε το IT μεγάλου πελάτη. Τι εννοείται δεν υπάρχει ακόμα σύνδεση μέσω Webservice με τα δύο προγράμματά μας για την εισαγωγή δεδομένων που δεν γνωρίζουν οι χρήστες πια είναι και εσείς δεν έχετε λάβει ακόμα τις προδιαγραφές από εμάς... που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν μόνο για το ένα πρόγραμμα;

29 Ιανουαρίου 07 at 11:58 πμ
# Dimitris Papadimitriou said:

Έξι αστέρια στην αξιολόγηση!!!

30 Ιανουαρίου 07 at 10:13 πμ
# mpampakis said:

Εξαιρετικά ακριβής η περιγραφή! Λάτρεψα τον όρο "pop-up αιτήματα του πελάτη"! :^)

30 Ιανουαρίου 07 at 11:50 πμ
# alexandros said:

zaharia kai anagnostes kalimera kai kalo mina

to taledo sou stin anaparastasi tis kathimerinotitas ine aristofaniko kai spanizi idietera stis meres mas.To thema business vs IT ine mia kathimerini mas maxi anexartitos stratopedou pou anikoume.

Na kano omos kai ena paraponaki......

I proti apadisi tou IT se opiadipote erotisi ine : den ginete

I epomeni ine : den prolavenoume

Sinexizi me : lipoun ta resources

Aptoito agorevi : ma ine dinaton na stilate business requirments 20 selides???xathike na stilete ena pinaka ??? pios tha ta diavasi???

Paratheto sidomi prosfati sizitisi me to it..

Kalimera tha ithela na ftiaxoume sto mail server merika email groups gia na min kathete o kosmos ke grafi 80 email acounts otan theli na apefthinthi sto diktio

Proti apadisi: den ginete exi gemisi to adress book pou boroume na kanoume publish kai na ananeonete meso wab update

Defteri apadisi: xm isos tha borousame na to kanoume alla stin parousa fasi iparxi megalo thema me ti sinxonefsi ke den iparxi xronos

Triti: ok stilte mou mia lista me ola ta email pou thelete na boun sta group, ta onomata ton group , tin egrisi tou genikou d/thidi ?????,ke edos toy mina tha exete mia apadisi toy pote boroyme na to exetasoyme???

Epomeni energia

monoselido memo me to pos kanoyme mail groyps sto diktio gia na ta ftiaxoyn monoi tous sto outlook......

Na giati kamia fora to IT stands for Internal Terror

ps: dont ever stop writting

05 Φεβρουαρίου 07 at 8:38 πμ
# cap said:

Αλέξανδρε, εγώ δεν είμαι IT :)

Ανδ πλεαζ τραι ράιτινγκ ιν Γκρικ. Ιτς ίζιερ το ριντ :)

05 Φεβρουαρίου 07 at 4:37 μμ
# manosB said:

Προδιαγραφές

Κύριοι απαιτήστε τις!!!!

Αν δες σας ικανοποιούν γυρίστε τις πίσω, αν τις βρίσκετε ελλιπείς παραπονεθήτε στη διοίκηση.

Αν δεν σας τις δώσουν και το Project αποτύχει (πάνω από το 60% αποτυγχάνει ) θα σας ζητήσουν το λόγο. Και εσείς τι θα έχετε να αντιπαραβάλλετε?????

Ο developer οφείλει να είναι και ολίγον Project Manager.

Δεν γίνεται διαφορετικά!

Ζαχαρία παίξτο ιστορία και πούλα μούρη αλλιώς δεν την παλέβεις!!!!!

05 Φεβρουαρίου 07 at 5:15 μμ
# alexandros said:

οκ αι γουιλ ντου μαει μπεστ..αλλα μην μου ζητησεις να βαλω τονους ....

05 Φεβρουαρίου 07 at 9:41 μμ
# aytomatos programmatisths said:

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν το specs του PDSFUBAR δεν είναι specifications αλλα ως συνήθως, speculations εκεί να δείς πάρτυ..

Υ.Γ. τιμή και δόξα στον άγνωστο developer

07 Φεβρουαρίου 07 at 4:10 μμ
# Χρήστος Γεωργακόπουλος said:

Ψιτ, αυτό είναι από τα καλύτερα. Οκγτώ αστέρια από μένα (το "γ" στο οκτώ είναι από το τγία που είχα συνηθίσει να σου βάζω τελευταία και μου κόλησε...)

11 Φεβρουαρίου 07 at 7:41 μμ
# Fraoula said:

Twra se anakalupsa! Wraia grafeis, apo oti epiasa apo to geniko nohma, alla xreiazomai kai ena leksiko gia na katalavainw ti mysthries ontothres kruvontai pisw apo aftes tis duskoles onomasies pou xrhsimopoieis! Alla panta 8avmaza tous an8rwpous pou kseroun apo pisia (H/Y)!

(Den mporw na grapsw sta ellhnika, thn exw kanei thn vlakeia mou pali -xwris na to katalavw- kai sto net mono agglika vbainoun.)

13 Φεβρουαρίου 07 at 2:11 μμ
# Stathis said:

Το FUBAR στην Ελλάδα λεγεται ΠΕΕ. Είναι και αυτό στρατιωτική εκφραση (Πέραν Επιτοπίου Επισκευής) .  Συχνά στο στρατό άκουγα "Ρε μαλάκα μου έβγαλες το ραδιοφωνάκι ΠΕΕ" (Μου χάλασες το ραδιόφωνο), "Τα κάνατε ΠΕΕ" (ΣΚ....) και άλλα παρόμοια. Ξεκίνισε ώς ταμπελάκι (κίτρινου χρώματος) πάνω σε διαλυμένο στρατιωτικό υλικό (κυρίως οχήματα) που έγραφε "ΠΕΕ".

08 Μαρτίου 07 at 12:39 μμ
# cap said:

ΓΠΕΕ θα ήταν η ακριβής μετάφραση λοιπόν. :)

Οσο για το PDS κομμάτι (προδιαγραφές κατόπιν ανάπτυξης), θα μπορούσε να γίνει ολο μαζί ΠΚΑΓΠΕΕ. Σαν αρχικά ασφαλιστικού ταμείου μου ακούγεται!

08 Μαρτίου 07 at 1:16 μμ

Ποιά είναι η άποψή σας για την παραπάνω δημοσίευση;

ÐïëéôéêÞ Ó÷ïëéáóìïý: Äåí åðéôñÝðåôáé ÷ñÞóç êþäéêá HTML. Ôá URIs êáé ïé áëëáãÝò ãñáììÞò ìåôáôñÝðïíôáé áõôüìáôá. Ç äéåýèõíóç e–mail óáò äåí èá åìöáíéóôåß óå äçìüóéá óåëßäá.

(απαιτούμενο)
(προαιρετικό)
(απαιτούμενο)
ÅéóÜãåôå ôïí êùäéêü:
CAPTCHA Image